הציפור שהונצחה בשיר השירים עלולה להיעלם מישראל
התור המצוי, ציפור ששירתה מוזכרת בשיר השירים, נמצא בסכנת הכחדה עולמית וצפיפותו בישראל ירדה ב-81% בעשור האחרון. מחקר חדש עקב אחר מסלולי נדידתו לאפריקה, וחשף כי שינויי אקלים וציד מסיבי מהווים איומים מרכזיים. השרה להגנת הסביבה האריכה לאחרונה את איסור הציד בישראל בשנה נוספת, צעד חיוני לשימורו.
הידיעה ב-5 שורות · תקציר של baba
- אוכלוסיית התור המצוי בישראל ירדה ב-81% בעשור האחרון ונמצאת בסכנת הכחדה עולמית.
- מחקר חדש עקב אחר מסלולי נדידת התור המצוי לאפריקה, תוך מעוף של למעלה מ-1,000 ק"מ ברציפות.
- שינויי אקלים, אובדן בתי גידול וציד מסיבי באגן הים התיכון הם האיומים העיקריים על התור.
- השרה להגנת הסביבה האריכה את איסור הציד המוחלט על התור המצוי בישראל בשנה נוספת.
- שירת התור המצוי מוזכרת במגילת שיר השירים, והוא שונה מיונת הבית הרגילה.
התור המצוי, ציפור ששירתה מוזכרת בשיר השירים, נמצא בסכנת הכחדה עולמית ועלול להיעלם מישראל. בעבר היה נפוץ בכל הארץ, אך כיום הוא כמעט נעלם מהמרכז, וצפיפותו בישראל ירדה ב-81% בעשור האחרון. התור המצוי, המוגדר כיום כ'קרוב לסיכון' בישראל, נחשב 'פגיע' ברמה העולמית, וצפוי כי הגדרתו תחמיר בהערכה הבאה. ציפור זו, השונה מיונת הבית, נודדת אלפי קילומטרים מדי שנה בין אירופה/אסיה לאפריקה שמדרום לסהרה, וממלאת תפקיד חשוב בהפצת זרעים.
מחקר חדש, שבו השתתפו חוקרים מישראל, צרפת, אזרבייג'ן וגרמניה, עקב אחר מסלולי הנדידה של תורים מצויים באמצעות משדרים. המחקר גילה כי חלק מהתורים עפים למעלה מ-1,000 קילומטרים ברציפות, וכי אזורי החריפה שלהם נמצאים בסודן ודרום סודן, בעיקר בשטחים חקלאיים לאורך הנילוס.
האיומים העיקריים על התור המצוי כוללים שינויי אקלים הפוגעים בתחנות העצירה ובאזורי החריפה, בעיקר באזור הסאהל הסובל ממדבור, וכן אובדן שטחים פתוחים ובתי גידול. בנוסף, ציד מסיבי ולא חוקי באגן הים התיכון, המשמש למטרות מזון ושעשוע, מהווה גורם מרכזי לירידה באוכלוסייתו העולמית.
בישראל, ציד התור היה מותר בעבר, אך ב-2020 הוטל איסור מוחלט. השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, האריכה לאחרונה את האיסור בשנה נוספת, צעד שזכה לתמיכה ציבורית רחבה והוא חיוני להערכת התאוששות האוכלוסייה ולשימור המגוון הביולוגי. באירופה פועלת תוכנית שימור הכוללת שיקום בתי גידול ומניעת ציד, וישראל מחויבת אף היא להגנה על המינים הנודדים.
מוזכרים
